N-sensor mätningar och bilder från ekofältet i Ingå, 12-24 maj har mätningar gjorts i fält
Om vi börjar med rapport över regnmängderna så kan konstateras att det på fältet observerats totalt ca 55-60 mm sedan sådden 17.5. fram till dags dato. Sedan senaste inlägg har det tömts ca 28 mm till ur regnmätaren, man kan dock räkna med och plussa på lite för avdunstning eftersom mätaren inte tömts direkt efter varje regn.
Också här har broddarna tagit sig något, vetet ser riktigt bra ut medan havre och korn är betydligt svagare. Även här har kornbrodden angripits av ohyra och har gnagskador.
I gödslingsförsöket gjordes observationer och N-sensor mätningar första gången 12.6. och sedan följde två N-sensor mätningar till, den 17.6. och den 24.6. Diagram och info längre ner.!
Tyvärr märktes genast att det varit något fel på grobarheten på sorten Leijona som använts i gödslingsdemot. Leijona finns även med i sortförsöket med där togs utsädet från ett annat parti och de rutorna ser helt ok ut. Leijona-rutorna i gödslingsdemot får vi tyvärr dra streck över, det har inte grott helt enkelt som det ska. Det är något fel på grobarheten, det här ska vi ännu följa upp. Utsädet har kommit till oss i vår direkt från utsädesfirman och grobarheten var angedd på påsen.
Nedan bilder från den 12 maj (klicka på bilderna för att göra dem större)
SORTFÖRSÖK
Broddarna har tagit sig sedan senast, men i början av fältet är växtligheten sämre, där som havren och kornet växer. Längre norrut längs vägen ser broddarna bättre ut (mot veterutorna):
Veterutorna i sortförsöket ser hyfsat bra ut:
Kornet är också här svagt och gnagskadat, skifter i gult:
Havren är av någon orsak riktigt skral och svag. Antagligen har den kvävts under skorpan som bildades efter störtregnen innan brodden hann komma upp till ytan. Värre längre söderut, så kanske ändrar också jordarten något inom försöksfältet även om området inte är stort.
Svaga plantor med rödaktiga sidoskott. Kan också delvis bero på loppangrepp..?
GÖDSLINGSDEMO
N-sensor mätning med en handburen sensor som genast visar hur mycket kväve växten tagit upp. Vi gjorde mätningarna i alla led(utom Leijona) vilket betyder att också leden med bondböna har resultat. Dessa ska man dock ta med en nypa salt eftersom inga inställningar finns för blandsäd..:
Gödslingskornet:
I gödslingsvetet syns på långt håll var Leijona-rutorna finns(eller borde vara). Grobarheten här knappt 5-10% !?
Diagram från N-sensor mätningarna. Mellan den 17.6. och den 24.6. har grödorna egentligen inte tagit upp mera kväve enligt mätaren. Det har inte heller regnat under tiden och grödorna har lite stampat på stället. Endast vetets led med 60 kgN har lite ökat på kväveupptaget: