Uppkomst och gödsling – ekoförsöken i Lovisa 6 maj 2024
Ekoförsöken såddes i Lovisa den 15.5. Försöken vältades strax efter sådd för att spara på fukten på åkern med en varm framtid i sikte enligt väderprognosen.
Försommartorkan har också detta år varit ett gissel, speciellt i östra Nyland. Försöken hade en tuff start med sträng värme och torka, små mängder regn på ca 5 mm den 26.5. och 4 mm den 2.6. har hittills hällts ur regnmätaren på fältet.
Uppkomsten är mycket ojämn! Det syns tydligt var man kört extra och i vilken riktning fältet harvats innan sådd(det är harvat lite snett över rutorna vilket ni kommer att se på bilderna nedan). Dessutom är vi med första upprepningen riktigt i ändan av vändtegen (plog) och det gör att man ser rutorna ännu otydligare då den bildar egna ”rutor” strax innan våra.
Kornbrodden har varit hårt angripen av löss eller andra insekter, det syns på långt håll var de ljusare kornrutorna finns på fältet. Den långsamma tillväxten pga torkan har gjort brodden extra känslig.
Vi har väntat med att gödsla rutorna i gödslingsförsöket i väntan på att brodden skulle komma upp ordentligt och att vi skulle ha lite större regnmängder i sikte eftersom den pelleterade gödseln sprids på ytan och behöver mycket fukt för att komma grödorna till godo. Nu den 6.6. behandlades de led som skulle gödselas och vi hoppas på mera regn de närmaste dagarna.
Bilder från den 6.6. (klicka på bilderna för att göra dem större):
I gångarna växer Stefans havre ganska bra jämfört med våra rutor där upkomsten är mycket ojämn. Vår maskin med släpbill har svårt att få ner fröna på tillräckligt djup, vilket märks extra tydligt torra år:
Kornbroddarna ojämna och dessutom drabbade av gnagskador:
Havren är också mycket ojämn, den ser ändå bättre ut än övriga rutor, vilket säger en hel del..:
Också innan våra havrerutor ser ni samma ojämnheter i Stefans havre, vändtegen och harvriktningen. På bilden ser ni käpparna som omger våra försök lite längre till höger i bild:
Veterutorna ser riktigt glesa ut, mycket frön som inte grott… Det är lite svårt ändå att förstå att det blev såhär skralt i år, åkern såddes enligt bonden själv i helt rätt tid. Men utan regn växer det inte!
Gödslingsförsöket gödslades för hand, på ytan den 6 maj:
På den här bilden nedan ser ni riktigt tydligt harvriktningen, nästan 45 grader tvärs över rutorna är det harvat. Knappt något har grott i den första upprepningen och inte är det mycket bättre längre ner på fältet heller:
I gödslingsförsöket har vi som ifjol även med led där vi samodlar spannmål med baljväxt. Baljväxten ska, om kvävebildningen fungerar som den ska, också kunna ge lite tillskottskväve till den samodlade grödan: