Vi firar EU:s ekodag – äter ekologiskt tillsammans

18 september, 2024

Vi firar EU:s ekodag – äter ekologiskt tillsammans

Den 23 september firar vi EU:s ekologiska dag!

Vad är EU:s ekologiska dag? Den 23 september är det EU:s ekologiska dag, det perfekta tillfället att fira den ekologiska sektorn och utvärdera Europas framsteg mot att uppnå målet om 25 % ekologisk mark till 2030.

Denna dag lanserades officiellt 2021 av Europaparlamentet, kommissionen och Europeiska unionens råd och utgör ett tillfälle att bland annat bedöma trender i konsumenternas efterfrågan, fortsätta att öka medvetenheten om ekologiskt i leveranskedjan och slutligen definiera nya mål för framtiden för ekologiskt i Europa.
Mer info och källor:
https://organic-farmknowledge.org/sv/news-events/news/detail/european-organic-day-23rd-september-1
https://www.organicseurope.bio/events/european-organic-day-2024/

Vi vill fira den här dagen med Er genom en kampanj och tillsammans ökar vi samtidigt medvetenheten om ekologiskt och dess fördelar!

Kampanj – Vi äter ekologiskt tillsammans!
På våra SoMe kanaler (Facebook och Instagram) kommer vi att dela inlägg under ekodagen den 23.9. där vi uppmanar Er att delta – genom att svara på inlägget med bilder eller kommentarer: vad använder ni för ekologiska råvaror eller äter för ekoprodukter dagen till ära? – dela t.ex. bilder, recept, tips på lunchrestauranger med bra ekoutbud eller berätta bara vad som alltid återfinns i er köpkorg eller på ert matbord av det ekologiska utbudet. Tillsammans fyller vi flödet med ekologiskt!

=> Gå in på våra SoMe kanaler den 23.9. och delta aktivt i vår kampanj – tillsammans med er fyller vi flödet under dagen med ekologiskt!
Vår Facebook-sida: Eko+, den självförsörjande och resilienta ekogården
Vårt Instagramkonto: projekt_ekoplus

Varför kampanj? – Ekologisk odling en del av lösningen

Ekomat är ansvarsfull och naturligt god mat som också tar hänsyn till miljön och djurens välbefinnande.
Ekologisk odling är en viktig del av lösningen för en hållbar matproduktion inom planetens gränser. Världen behöver en matproduktion som inte kompromissar med vare sig biologisk mångfald, tillgången på rent vatten eller klimatet. En matproduktion som skyddar viktiga ekosystemtjänster som pollinering, som vi människor är helt beroende av. 

Det är positivt att intresset för ekologisk odling är så stort och att det ökar i världen. Men det är fortfarande bara en liten del av världens matproduktion som är ekologisk.  Den ekologiska bonden tar hand om jordmånen med bland annat växelbruk, vilket motverkar erosion och gör jordmånen tåligare mot extrema omständigheter som t ex torka eller kraftig nederbörd. Även våra vattendrag mår bra av att näringen cirkulerar effektivt och att man inte använder kemiska bekämpningsmedel. 

Varje gång du väljer att handla ekologiskt i affären (eller direkt av producenten!) bidrar du till att öka efterfrågan och ge fler bönder chansen att ställa om – i FINLAND eller i andra delar av världen! 
Källor och mer info:
https://luomumerkki.fi/sv/hemsida/
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/ekologisk-odling-okar-i-varlden/