Ekologisk frukt- och bärodling i Åboland, en temadag i april

7 juni, 2018

Ekologisk frukt- och bärodling i Åboland, en temadag i april

DSC_2379

Kjell Nordström visar mustförpckningarna i kyllagret på Boda Farm.

 

Projekten EkoNu – För ekobranschen i Svenskfinland och Luomumpi Varsinais-Suomi ordnade en temadag i Pargas 27.4.2018. Temat var ekologisk frukt- och bärodling och föreläsare under dagen var Finska hushållningssällskapets Fredrik Björklund, Lea Räisänen från Kieloniemen Luomutila och Kjell Nordström från Boda Farm/Attu Skärgårdsäpplen. Dagen avslutades med ett studiebesök till Boda Farm där vi förevisades odlingarna, maskiner samt musteri och flasklinje.
***

En grupp på drygt 10 trädgårdsintresserade samlades på Pargas Port i slutet av april för att ta del av ekoodlares erfarenheter av trädgårdsproduktion, med fokus på bär- och fruktodling. Fredrik Björklund, trädgårdsrådgivare på Finska hushållningssällskapet inledde med att berätta om sällskapets tjänster inom trädgårdsrådgivningen och Råd2020-tjänsterna som ger odlarna möjlighet till en mycket förmånlig rådgivning. Lea Räisänen från Kieloniemen Luomutila rekommenderade också att nya odlare skulle ta hjälp av rådgivningen. Själv startade hon sin verksamhet på Kimitoön på egen hand och har genom försök och misstag nu börjat komma fram till vad som fungerar bra på hennes gård. På frågan vad hon skulle ha gjort annorlunda svarade hon att fler lönsamhetskalkyler nog skulle ha varit bra som grund och bättre planering, kanske med hjälp av en rådgivare.

Lea odlar en liten släktgård i Kimito sedan några år tillbaka, 2014 blev gården ekocertifierad och bärodlingen är den viktigaste grenen. Bland annat jordgubbar och olika bärbuskar som buskblåbär och hallon finns nu i odling, men även frilandsgrönsaker och potatis odlas till en del. Starten var inte lätt. Åkrarna
var i dåligt skick efter många år som utarrenderade och första åren gick till underhåll av åkrarna, bland annat odlades gröngödslingsvallar och det spreds kogödsel och kalk. Åkrarna stängslades också in för att hålla hjortar och rådjur ute. Första jordgubbslanden som planterades täcktes med halm och gångarna såddes med vall, men nya land har nu anlagts med plast. Halmen fungerade rätt bra mot ogräsen, men plast gör nog underhållet lättare konstaterar Lea. Bikupor finns i anslutning till jordgubbslanden, bin är viktiga för pollineringen och de hjälper också till att sprida biologiska bekämpningsmedel mot gråmögel. Skörden säljs direkt från gården och efterfrågan räcker till.

Kjell och Susann Nordström driver idag Boda Farm Ab, en av Europas största ekologiska äppelodlingar på Susanns släktgård på Attu i Pargas. Med i bolaget är också Susanns morbror Erik Anderson och två kusiner. Deras ca 25 ha hade tidigare varit utarrenderade och odlats med spannmål, men intresset för att odla något själva och bygga ett eget varumärke växte. Äppelodlingen började med en pilotodling på knappt en halv hektar 2009. Den visade att det var fullt möjligt att odla äpplen i Bodadalen och 2011 kom de första fruktträden. Sedan det har mer och mer av Bodadalen planterats med träd, främst äppelträd men även päronträd och nu är man uppe i 34 000 träd. Målet är att här på gården ska växa 50 000 träd 2019, vilket är möjligt då man från början har planterat tätt enligt moderna odlingsmetoder. Flera olika äppelsorter finns planterade, noggrant utvalda för att passa i ekologisk odling. Nödvändiga egenskaper är god resistens mot skrov men även bra utseende och god smak är viktigt, en sort som kombinerar alla tre är Rubinola.

I dalen har det satts upp ett par hundra fågelholkar som förebyggande åtgärd mot insektsangrepp och även feromonfällor används. Bikupor finns också utplacerade lite var stans, bin är viktiga för pollineringen och man är också noga med att odla växter som bina kan livnära sig på efter att äppelblomningen är över. Ogräsbekämpningen sköts av teknik, bland annat har en jordfräs av märket Ladurner med roterande blad som kan gå in mellan träden införskaffats. Ny för i år är en slags tallriksredskap som ska se till att jorden kommer tillbaka runt äppelstammarna efter fräsningen, en maskin som de fick tips om genom en studieresa till Norge.
Bevattningen är ett orosmoment, men hittills har brunnarna som borrats i dalen räckt till. Eftersom sötvattentillgången är begränsad i skärgården så har man också grävt en bassäng dit de flesta täckdikningsrören mynnar ut, på så sätt kan man återanvända vattnet från bevattningssystemet med alla dess näringsämnen då man pumpar upp det igen för en ny bevattningsomgång. Systemet är även bra för miljön, då den minskar risken för näringsläckage ut till havet.

På Boda Farm har man byggt kyllager, musteri och en flasklinje som delvis finansierats med EU-stöd. Skörden säljs som färskvara i butikerna i Nyland och Åboland, men en stor del går också till produktion av must. Musten säljs i flaskor och 2 liters förpackningar och fördelen med förädlingen till must är att hållbarheten är så mycket bättre hos must än hos färska äpplen. Dessutom gör det inget om äpplet som används vid tillverkning av must inte ser helt perfekt ut, det smakar lika bra ändå!

Text och bild Micaela Ström, Projektkoordinator för EkoNu!

Nedan lite bilder från studiebesöket till Boda Farm(klicka på bilderna för att göra dem större):

Bilder från kyllagret med musteri och flasklinje:

DSC_2374 DSC_2375

DSC_2376 DSC_2378

.
Förutom som färska äpplen säljs också skörden som must, i flaskor och 2 liters förpackningar:

DSC_2377 WP_20180427_12_38_28_Pro

.
I Bodadalen växer över 30 000 fruktträd, tätt planterad enligt moderna odlingsmetoder:

DSC_2398

DSC_2382 DSC_2389

DSC_2392 DSC_2395

.
Kjell berättar om beskärningen som just är gjord och vi tittar på specialmaskinerna för ogräshanteringen:
DSC_2385 DSC_2391

DSC_2369 DSC_2372

.
Förebyggande åtgärder har vidtagits för att hålla insekterna borta, fågelholkar har satts upp kring odlingarna och feromonfällor används för kontroll av äppelvecklare. Även bikupor ser vi i vart och vartannat hörn på fältet, som givetvis också omges av ett viltstängsel:

DSC_2390 DSC_2381