På de årligen återkommande rikstäckande ekodagarna diskuterades förra veckan aktuella ekofrågor.
Årets ekodagar gick av stapeln 12-13 november på ekoinstitutet i St Michel och temat var ”från åker till tallrik”. Till årets ekodagar samlades ca 110 ekointresserade åhörare från alla delar av Finland. Händelsen gav goda möjligheter för nätverkande och utbyte av synpunkter mellan producenter, företagare, experter och professionella kök.
Under dag ett med temat ”från åker” diskuterades bland annat gårdars självförsörjning av proteinfoder, ekomentorskap, lokal ekoproduktion samt utökat sammarbete mellan rådgivare och forskning.
Vid dagens slut utsågs årets ekoföretag som blev SunSpelt Oy, VDn Kari Kaipainen var på plats och kunde stolt ta emot diplomet från Luomuliittos ordförande Jukka Lassila.
Dag två fortsatte under temat ”till tallrik” och gav bland annat ordet till jord- och skogsbruksministeriets ekosektor som berättade om utvecklingsprogrammet för ekologisk produktion och sektorns utvecklingsmål till 2020.
Under eftermiddagen ingick också en paneldiskussion då man sökte lämpliga lösningar till bättrad tillgången på ekologiska råvaror för professionella kök.
Ett av de ämnen som togs upp var om det borde bli tillåtet att tillsätta D-vitamin också till ekomjölk. Om det beslutet genomfördes kunde det öka användningen av ekologisk mjölk till daghem och skolor. Eftersom vitamin D3 är fettlösligt finns det naturligt endast i små mängder i lätt- och mellanmjölk, där det mesta av grädden tagitsbort. Därför är det vanligt att mjölken berikas med vitamin D3 vid mejerihanteringen, detta är dock med dagens bestämmelser inte tillåtet i ekologisk mjölk.