Ekotankesmedja i Pargas 7.4.2017
De finlandssvenska ekoproducenterna och samarbetspartners var sammankallade till den åttonde Ekotankesmedja fredagen den 7.4.2017 vid Livia, Fiskeri- och miljöinstitutet. I tankesmedjan deltog ca 50 personer från alla delar av Svenskfinland.
***
SLC Åbolands verksamhetsledare Helena Fabritius öppnade dagen och välkomnade deltagarna till Pargas och Åboland. Helena berättade för mötesdeltagarna att ekoarealen i Åboland har växt från ca 500 hektar till 1050 hektar på ett år. Ekoproducent Jan-Erik Karlsson, från Nagu önskade också deltagarna välkomna till Pargas vackra skärgård.
Sustainability Manager Mikkel Sander från Roskilde Festival (Danmark) startade dagen med en föreläsning om hur man på Roskilde Festival under åtta dagar serverar över en miljon måltider. Matproduktionen skall vara så ekologisk som möjligt. Ifjol bestod måltiderna utav 75 % ekologiska råvaror och nästa års målsättning är 90 % ekoråvaror. Mikkel förklarar att en del festivaler har satsat på närproducerad mat, men volymerna på Roskilde är så stora att ett sådant koncept inte skulle fungera. Eko däremot fungerar i stor volym. Arrangörerna på Roskilde vet vad de vill ha och skapar på det sättet de produkter de behöver genom att förhandla med samarbetspartners. Ett exempel på hur de kunnat styra marknaden är det ekologiska öl man absolut ville ha till festivalen och efter något års förhandlande med Tuborg gick det att ordna. Nu säljs den ekologiska ölen året runt och har blivit en storsäljare!
Arrangören gör inte direkt avtal med ekoproducenter utan restaurangerna, caféerna, snabbköpen köper in ekoråvaror från partihandel. Att handla direkt med producenter skulle vara för riskabelt för båda parter då det gäller så stora volymer. En kall regnig vår kan påverka producentens skördekapacitet, samtidigt som ett regnigt kallt väder under festivalen sänker betydligt på mat åtgången. Matportionen som serveras till ungdomarna under festivalen får inte kosta mer än ca 8 euro, prissättningen är därför inte fri utan arrangörerna förhandlar med köken om dem. Under festivalveckan ordnas också tillställningar med mat som tema t.ex. Workshops, Food Art, Food Jam. Se Mikkels föreläsningsmaterial här: 1.5 million Sustainable Meals, to 135.000 Partying Youngsters. Can it be Done?
Sakkunnig Anu Arolaakso från EkoCentria från Savolax föreläste om ”Ekoprodukter i finländska storkök- nuläget, utmaningar och framtid”. Anu berättade att kommunerna och städerna årligen köper in livsmedel för 350 milj.euro och serverar ca 380 milj.portioner under ett år. Regeringen har i sitt program för ekobranschen i Finland satt ett mål på att år 2020 skall 20% av livsmedelsråvaror som används i den offentliga måltiden vara 20%. Anu sa att det blir snart bråttom för att vi skall kunna nå denna målsättning, idag använder storköken ca 6% ekolivsmedel. Anu delade med sig av tips till hur man kunde nå inköpare av livsmedel till storkök; tex kunde ekoproducenterna fråga efter tidtabellen för kommande upphandling och om storköken har eventuella önskemål, ett annat tips var att erbjuda produkter att testa och att man därmed kan produktutveckla nya produkter till nästa upphandling. Ansvariga för storkök har också önskemål gällande råvaror från producenter; man önskar större utbud på skalade rotsaker, livsmedelsförpackningar anpassade för storkökets verksamhet. Se Anus föreläsningsmaterial här: Mera ekologiskt i den offentliga måltiden
Dagen avslutades med ett studiebesök ut till Qvidja gård, Lemlax. En av ägarna Ilkka Herlin visade runt på ägorna bl.a. besöktes den medeltida stenborgen Qvidja Slott. Deltagarna fick ta del av Herlins planer för Qvidja gård och byggandet av Qvidjas egna biogasverk. På Qvidja värnar man om miljön och vill utveckla ett mera ekologiskt jordbruk; Giftfritt blir det i alla fall, men osäkert om gården någon gång kommer att bli certifierad ekologisk då detta begränsar den experimentverksamhet som gården bedriver. Det som görs på gården anser Herlin att kommer gynna både ekologiska och konventionella bönder. Qvidja gård skall bli självförsörjande gällande energi och näring. Här kommer att finnas en lösdriftsladugård, ett biogasverk och ett par reaktorer som förhoppningsvis kommer att höja biogasproduktionen till en ny nivå. Energin ska utvinnas i flera olika men samverkande processer – ur gödsel, vall, matrester, sol, flis osv. Mer info på Qvidja Krafts hemsida.
Arrangörer för Ekotankesmedjan var Svenska lantbruksproducenter centralförbund r.f.´s (SLC) och projekt EkoNu! Genom tankesmedjan vill arrangörerna stärka utvecklingen inom ekobranschen och hitta nya samarbetsformer för att utbud och efterfrågan bättre skall mötas.
Nedan hittar ni lite fler bilder från dagen:
.
.
.
.
.