Hållbarhetsveckan 2024

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
23.09.2024 – 29.09.2024
00:00-23:59


Hållbarhetsveckan 2024 – Ekogårdens självförsörjning och dess betydelse för näringshushållning, biologisk mångfald samt vårt framtida klimat

Under Hållbarhetsveckan 23-29.9.2024 vill vi passa på att lyfta fram en tidigare programpunkt från året som gått – under Ekotankesmedjan 5.4.2024 hade vi äran att presentera Hållbara ekologiska kretsloppsjordbruk med Artur Granstedt. Vårt bidrag till Hållbarhetsveckan är ett självstudie-evenamang(inget live-event) där ni välkomnas att ta del av mer info om kretsloppsjordbruk och inspelad föreläsning med Artur.

INTRODUKTION
Ekologiska kretsloppsjordbruk

Vår gästföreläsare från Sverige, associate professor och tidigare forskningsprofessor i ekologiskt lantbruk Artur Granstedt är en av Sveriges främsta pionjärer inom biodynamiskt och ekologiskt jordbruk. Han har på ett unikt sätt förenat akademisk forskning med konkret lantbruksrådgivning för ekologiska bönder i årtionden.

Artur föreläste för oss om sina otaliga studier av ekologiska kretsloppsjordbruk och hur dessa gårdar kan vara en lösning på klimatförändringen. Ekologiskt kretsloppsjordbruk är ett s.k. blandjordbruk med en integrering av både växtodling och djurhållning(främst idisslare) där gården är självförsörjande på foder och gödsel i kretsloppet. Djurhållningen är i huvudsak grovfoderbaserad och anpassad till gårdens egen foderproduktion, vilken till största delen består av kvävefixerande baljväxtvallar. Baljväxtvallarna bygger upp humus och binder kol till marken vilket kompenserar för kornas mera kortsiktiga utsläpp av klimatgasen metan. Enligt honom är det inte ett problem att äta ekologiskt nötkött eftersom kor äter växter som binder mer kol i marken än vad produktionen avger.

Jordbruket en del av lösningen

Vetenskapliga studier av ekologiska kretsloppsjordbruk har bland annat genomförts inom Östersjöprojektet BERAS ( Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society) i ledning av Artur med gårdar fördelade inom hela Östersjöregionen varav flera gårdar även i Finland. Artur redogorde att resultaten från forskningen visar att en omläggning av hela jordbruket i enlighet med principerna för ekologiskt kretsloppsjordbruk skulle kunna bidra till att minska den globala uppvärmningen. Resultaten visar också hur ett sådant jordbruk även långsiktigt bevarar odlingsmarkens bördighet och eliminerar spridning av bekämpningsmedel från jordbruket, och därmed gynnar den biologiska mångfalden.

 

Mer info och videoinspelning: 

Hållbarhetsveckan 2024 – Ekogårdens självförsörjning och dess betydelse för näringshushållning, biologisk mångfald samt vårt framtida klimat