Grundkurs i ekologisk odling ordnades på svenska i båda Vasa (Pro Agria, ÖSL) och Nyland (NSL) våren 2016-
Fredagen den 22.4. var det dags för exkursionsdag för våra nyländska deltagare. Under dagen besökte vi två ekologiska gårdar i Västnyland.
Man började med ett besök på Pargas Gård (www.pargasgard.fi/) hos Mathias Weckström. På Pargas Gård bedrives biffköttproduktion med i huvudsak Aberdeen Angus kor, men även några Highland Cattle hjälper till att hålla landskapet öppet. På Pargas odlar men ca. 250 ha och det satsas på att få höga spannmålsskördar. Detta hoppas husbonden ska lyckas med den nya Cameleon-maskinen som ifjol skaffades till gården. Med Cameleon kan man så, både i rader och band, radhacka med kamerastyrning i växande gröda samt gödsla effektivt både peletterad gödsel och vätska. Det sistnämnda är nytt, man experimenterar nu med att gödsla med vinass. Vinassen innehåller kväve och kalium men mycket lite fosfor vilket gör att det går att sprida också på skiften med hög fosfor klass. Några dagar efter att vi besökte gården körde man vinass i höstvetet (se video här!).
Bilder från Pargas Gård:
Exkursionen fortsatte sedan till Krämars ekogård i Ingå. Gården drivs av Nina Långstedt. Krämars är en ekologisk spannmålsgård, här odlas i huvudsak vårvete, ärter och gröngödslingsvall. I somras testade man på att öppna sommarcafé i gårdens drängstuga, vilket visade sig väldigt populärt. Många kom till gården för att njuta av kaffe, hembakta bullar och träffa en äkta ekobonde! Även i sommar ska sommarcafé Ivan och Alexander hålla öppet i Juli, mer info här: Café Ivan och Alexander
Bilder från Krämars: